Βάλτε στο καλάθι προϊόντα αξίας 59€+ και βρείτε έως και 3 μοναδικά δώρα (59€ ένα δώρο, 89€ δύο δώρα)
 
change to Ελλικά βιολογκά καλλυντικά
Παράδοση σε 1-2 εργάσιμες ημέρες. ΔΩΡΕΑΝ αποστολή από 29€
Ελλικά βιολογκά καλλυντικά
 

Fouka Organic Blog

Οι φθαλάτες στα αρώματα των καλλυντικών και οι κίνδυνοι στην υγεία.

Τα όχι τόσο αθώα αρώματα στην ζωή μας.

 

Τα βιολογικά φυτικά καλλυντικά προσφέρουν περιποιήση και ομορφιά χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία μας. Όλα τα συμβατικά καλλυντικά, εκτός απο τα Parabens ή τα πλαστικά χημικά περιέχουν και συνθετικά αρώματα που τους δίνουν ευχάριστη μυρωδιά, καλύπτοντας το άρωμα των πλαστικών υλικών, θυμηθείτε τις κουκλες της παιδικής σας ηλικίας, ή το εσωτερικό ενός καινουργιου αυτοκινήτου.

 

Ολα τα συνθετικά αρώματα (fragrances - parfum) περιεχουν phthalates (φθαλάτες)

Oλα τα προιόντα καθαρισμού και περιποίησης που περιέχουν άρωμα (parfum, fragrance) όπως σαμπουάν, κρέμες, αποσμητικά χώρου, απορρυπαντικά. Οι Φθαλάτες χρησιμεύουν επίσης και ως πλαστικοποιητές και λιπαντικά. Παράγονται μισό δισεκατομύριο τόνοι ετησίως, και είναι δύσκολο να τις αποφύγει καποιος, αφού εχει διαπιστωθεί οτι το 95% των ανθρώπων εχουν σημαντικές ποσότητες στο σώμα τους. Ερχονται σε πολλές παραλαγές, με συντομεύσεις όπως DBP (di-n-butyl phthalate), DEP (diethyl phthalate), DEHP, BzBP (benzylbutyl phthalate), και DMP (dimethyl phthalate). Ονόματα δύσκολα να θυμάται κανείς, όμως δεν χρειάζεται, γιατι δεν αναφέρονται ποτέ στις ετικέτες των προιόντων.

 

Ισως εχετε ακουσει οτι φθαλάτες είναι ουσίες που θα πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά γιατί;

Οι φθαλάτες διεισδύουν στο σώμα μας μέσω του δέρματος, των τροφών που καταναλώνουμε ή μέσω της εισπνοής. Είναι γνωστό ότι οι φθαλάτες επιδρούν στο ορμονικό σύστημα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό ή τη γονιμότητα. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι παρεμβαίνουν και στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Οταν ο οργανισμός εκτίθεται σε φθαλάτες κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, αυτό μπορεί να έχει επίδραση στον κίνδυνο αλλεργίας όχι μόνο στους ίδιους τους απογόνους αλλά και στις επόμενες γενιές.

 

Πως να τις αποφύγουμε

Ειναι δύσκολο να τις απομακρύνουμε εντελώς απο την ζωή μας όμως τα πρακάτω σίγουρα βελτιώνουν την υγεία μας.

1. Αποφύγετε προιόντα που περιέχουν αρώματα. Στα καλλυντικά υποχρεωτικά αναφέρονται στην λίστα των συστατικών ως fragrance ή parfum, και στα βιολογικά καλλυντικά απαγορεύονται. Επιπλέον με αυτά τα ονόματα κρύβονται στις συνθέσεις χιλιάδες τοξικές συνθετικές ουσίες που οι κατασκευαστές δεν θέλουν να γνωρίζουμε, σε αυστηρά ελεγχόμενες ποσότητες, που προκαλουν ορμονικές διαταραχές, αλλεργίες, αναπαραγωγικές βλάβες κτλ. Στην ΕΕ πολλές απο αυτές τις ουσίες εχουν απαγορευτεί όμως εισαγόμενα προιόντα από τρίτες χώρες δεν εχουν την ανάλογη προστασία.

2. Τα συμβατικά καλλυντικά έχουν συσκευασίες που περιέχουν BPA και Φθαλάτες που επιβαρύνουν την υγεία και μολύνουν το περιβάλλον. Προτιμήστε συσκευασίες γυάλινες ή μη τοξικά πλαστικά όπως PET ή PP, όσο πιο απλές και λιτές.

3. Προτιμάτε βιολογικά τρόφιμα και καλλυντικά, καθώς οι συμβατικές καλλιέργειες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και ζωικά παράγωγα που περιέχουν φθαλάτες, που μολύνουν το περιβάλλον και καταλήγουν στο δέρμα και στο σώμα μας.

4. Τρώτε λιγότερο κρέας ή τυροκομικά προιόντα. Αν δεν σας ταιριάζει ο Βεγκανισμός, μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση σε αποκλειστικά βιολογικά κρέατα και παράγωγα τους.

Γνωρίζετε οτι τα Fouka Organic δεν περιέχουν συνθετικά αρώματα; Στηρίζουμε την προσπάθεια για υγεία και ομορφιά που περνάει μέσα απο τον σεβασμο στην φύση.

Δείτε τα βιολογικά καλλυντικά μας με σποκλειστικά φυτικά βιολογικά συστατικά, χωρίς άρωμα. www.fouka.gr


Διαβάστε για τις φθαλάτες πηγές, έρευνες και άρθρα.

1. Οι φθαλάτες αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά http://www.tovima.gr/science/article/?aid=879942
2. Ερευνα για την έκθεση παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα σε ελεγχόμενες ουσίες Exposure of Preschool-Age Greek Children (RHEA Cohort) to Bisphenol A, Parabens, Phthalates, and Organophosphates. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26654094
3. Phthalates residues in plastic bottled waters. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21804311
4. ΦΘΑΛΙΚOΙ ΕΣΤΕΡΕΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΒΟΛΕΣ – ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ. https://woman2womenblog.com

 

 

H εμπνευση στην καθημερινή περιποιηση

Τι μας οδηγεί στην Fouka Organic και τι θέλουμε να πετύχουμε

Βιομιμητικά φυσικά καλλυντικά

H έμπνευση ακολουθά τις επιλογές μας

Δεν υποστηρίζουμε στις συνθέσεις μας συστατικά που είναι τις μόδας, αλλά δείχνουμε στους πελάτες αυτό που τους λείπει, συστατικά που χρειάζονται για κάθε ειδική χρήση, σε φυσικές και αποτελεσματικές συνθέσεις. Δουλεύουμε σε συνθέσεις με βάση ιστορικό, την υγεία του δέρματος, πόσο αποτελεσματικά ανταπεξέρχεται με βάση την ηλικία. Προσπαθούμε με ολιστικό, μη παρεμβατικό τρόπο, να στοχεύσουμε στην ομορφιά και την υγεία. Είναι η κατ αρχήν φιλοσοφία μας. Και είναι κάτι που θέλουμε να διαδώσουμε. Δεν είναι η δουλειά μας να διώξουμε τις ρυτίδες. Προσπαθούμε να αναδεικνύουμε την πιο φυσική ομορφιά μέσα από ένα υγιές σώμα. Η αυθεντική προσπάθεια για τους στόχους αυτούς, είναι αυτή που μας ξεχωρίζει, και στα προϊόντα μας.

Το μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι

Η επιδερμίδα είναι ένα σύνθετο σύστημα, χρειάζεται σεβασμό και ολιστική αντιμετώπιση. Η υγεία του προϋποθέτει τα 3 στρώματα να συνεργάζονται σωστά μεταξύ τους. Πως τα βοηθάμε; Δίνουμε φυσικά προϊόντα ανάλογα με την ανάγκη του κάθε συστήματος. Με υλικά που επαναφέρουν την λειτουργία φραγμού της επιφάνειας του δέρματος, βιταμίνες Α & C για την σύνθεση κολλαγόνου, και θρεπτικά συστατικά για την σύνθεση νέων κυττάρων, με έλαια για την ρύθμιση των λιπιδίων. Όλα αυτά μόνο με βιο-συμβατά φυτικά συστατικά.

Η φύση είναι ο καθρέπτης σου

Ακούμε πολλά για μαγικές λύσεις και ελπίδες για απαντήσεις για προβλήματα επίπλαστα, για ένα μοντέλο ομορφιάς που μας το έχουν επιβάλλει. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε την πηγή του προβλήματος μας. Τι προκαλεί ερυθραιμία, πανάδες ακμή; H ομορφιά ως ομοιομορφία. Ποιος μας είπε οτι ελκυστική είναι μόνο ένα είδος γυναίκας; Ακίνητο δέρμα, χωρίς χροιά, λείο χωρίς γραμμές. Τι σύγχυση είναι αυτή; Αυτά δεν ειναι φυσιολογικά σημάδια υγείας;
Οι αγαπημένες μας πελάτες, μας ρωτούν, απλά, τι μπορώ να πάρω για φαίνεται πιο υγειές το δέρμα μου;

Η πηγή του προβλήματος

Πολλά καλλυντικά φορτώνουν την επιδερμίδα με συνθετικά συστατικά με συσφικτικές ενυδατικές ιδιότητες, επιβαρύνουν την λειτουργία της κλείνοντας τους πόρους. Στοχεύουν σε άμεσα αποτελέσματα, αλλάζοντας την φυσιολογική λειτουργία φραγμού που παρέχει στο σώμα μας. Είναι αυτά που προκαλούν δερματίτιδα, γιατί τα μη φυσικά συστατικά τους ξεγυμνώνουν το δέρμα από τα λιπίδια που χρειάζεται για την λειτουργία του. Το επόμενο βήμα είναι η χρήση στεροειδών για φλεγμονές που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Επίσης η χρήση σκληρών απολεπιστικών προϊόντων έχει δυστυχώς το ίδιο αποτέλεσμα, αφού καταστρέφουν την φυσική μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος. Η λύση που προτείνουμε είναι η χρήση κρεμών και ελιξιρίων που προσφέρουν τα συστατικά -βάση για την σωστή λειτουργία φραγμού της επιδερμίδας, με ισορροπημένο τρόπο, όλη την διάρκεια της ημέρας.

Το μέλλον μιμείται την φύση

Το σύνολο των προϊόντων μας χρησιμοποιούνται για αυτό που ονομάζουμε βιομιμητική λειτουργία. Ακολουθούμε στα χνάρια της φύσης, παίρνοντας με σεβασμό τα στοιχεία της. Πιστεύουμε σε αξιόπιστα προϊόντα περιποίησης, επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους ως προς την βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας. Περισσότερη επιστήμη και υγεία, λιγότερη μόδα. Δείτε την φύση.

 

Αντηλιακά, μια καλοκαιρινή σχέση!

Νανοσωματίδια, αντηλιακά φίλτρα και η υγεία της επιδερμίδας κάτω από τον ήλιο.

 

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες και στις διακοπές με τον ήλιο και την εξοχή, θέλουμε να ξεχαστούμε και να απολαύσουμε την φύση και την θάλασσα. Ας μην ξεχάσουμε το αντηλιακό μας.Η προστασία που μας προσφέρουν, ελέγχεται με μια εργαστηριακή και πειραματική διαδικασία (εθελοντές) από την οποία βγάζουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με την φιλτράρισμα της UVB και UVA ακτινοβολίας του ήλιου.  Δείτε όλα τα αντηλιακά Fouka Organic και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Η όμορφη πλευρά του ήλιου και η υγεία μας

Ο ήλιος ακόλουθα την παράδοση των Μεσογειακών χωρών, με τις διακοπές και την θάλασσα, και συνδέεται πάντα με την χαρά την ευεξία που προσφέρει η χαλάρωση μιας φυσικής καλοκαιρινής εμπειρίας. Οι γιατροί συστήνουν την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο για υγεία μας και συγκεκριμένα για την παραγωγή της Βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Τα τελευταία χρόνια όμως έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες παρότι ζουν σε χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, όλο τον χρόνο, δείχνουν σημάδια έλλειψης της βιταμίνης αυτής στον οργανισμό τους κάτι που μάλλον οφείλεται σε λάθος διατροφικές συνήθειες και κακή φυσική κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έκθεση στον ήλιο δεν φαίνεται να βελτιώνει την διαθεσιμότητα της βιταμίνης αυτής στον οργανισμό.


Φωτογήρανση, ή ασχημη πλευρά του ήλιου.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ομορφιά και την υγεία μας. Δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο αντηλιακό φίλτρο για τις ορατές ακτινοβολίες του ήλιου που προκαλούν φωτογήρανση, με ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών, και τις βλάβες μετάλλαξης των δερματικών κυττάρων. Αυτές είναι μερικές από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης συμπεριλαμβανομένων των πανάδων, κηλίδων, ξηροδερμίας.


Προστασία, ο χρόνος είναι πάντα σχετικός.

Από αυτούς τους κινδύνους η καλύτερη προστασία είναι τα σκούρα ρούχα μεγάλα καπέλα και η σκιά.Η ασφαλή έκθεση στον ήλιο εξαρτάται πάντα απο την ώρα της ημέρας, την ηλικία, την υγεία του δέρματος, και η απόχρωση του. Ως κανόνα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα, όπου ο ήλιος είναι πολύ δυνατός. Επίσης η σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και του δέρματος είναι απαραίτητη τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες όπως και η χρήση αντηλιακών. Κάποιες εταιρίες παράγουν ρουχισμό που αναφέρεται ότι παρέχει προστασία με δείκτη UPF όμως με αυτά δεν καλύπτονται εύκολα όλο το σώμα μας. Ένα απλό μπλουζάκι παρέχει προστασία 5-8 SPF και ένα UV-protective έως 50SPF


Τι είναι ο δείκτης SPF;

Ο δείκτης SPF είναι ένας πολλαπλασιαστής του χρόνου που μπορούμε να μείνουμε κάτω από τον ήλιο πριν κοκκινίσει το δέρμα μας, ένας απλός ερεθισμός ή μια μόνιμη βλάβη του δέρματος. Για ένα Ευρωπαϊκό μη μαυρισμένο υγιές δέρμα τα 5 λεπτά είναι ο δείκτης 1. Ένα αντηλιακό με δείκτη 30SPF μας επιτρέπει, θεωρητικά μόνο, να αυξήσουμε την έκθεση σε 150λεπτά (3 ώρες) με ορισμένες προϋποθέσεις που όμως σπάνια τηρούμε.


Τι είναι τα Φυσικά – Mineral αντηλιακά φίλτρα;

Τα αντηλιακά του εμπορίου διακρίνονται σε 2 κατηγορίες, αυτά με φυσικά φίλτρα και με οργανικά (συνθετικά) φίλτρα ή ανάμεικτα. Τα φυσικά αντηλιακά περιέχουν ένα ή και τα δυο από τα παρακάτω ορυκτά φίλτρα.

  • Το φυσικό φίλτρο από διοξείδιο του Ψευδαργύρου (Zinc Oxide) είναι ορυκτό σε μορφή σκόνης που δεν διαπερνά τα στρώματα της επιδερμίδας. Θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό φίλτρο για τις UVA/UVB και μερικώς για τις UVC ακτινοβολίες του ήλιου. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό υλικό που χρησιμοποιείται στις κρέμες για δερματικούς ερεθισμούς σε μικρές ηλικίες.

  • Το Διοξείδιο του τιτανίου (Ti02) είναι το πιο διαδεδομένο φυσικό αντηλιακό φίλτρο, συναντάται σε ομάδες μορίων με επικάλυψη που επιτρέπει την ασφαλή εφαρμογή του στο δέρμα χωρίς να απορροφάται από τα κύτταρα εντός της επιδερμίδας, αφού το συνολικό μέγεθος των σωματιδίων είναι άνω των 100μm. Σε συμβατικά καλλυντικά η επικάλυψη αυτή γίνεται με σιλικόνες ή συνθετικές ουσίες που ίσως προκαλούν ερεθισμούς, ενώ στα βιολογικά αντηλιακά με εστέρες (ελαίων) βιοσυμβατές με την επιδερμίδα.


Νανοσωματίδια και αντηλιακά

Τα νανοσωματίδια έχουν κακή φήμη ως ύποπτα τοξικών ενεργειών σε ζωντανούς οργανισμούς. Τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν συγκεντρώσεις νανοσωματιδίων συνήθως σε ομάδες με επικάλυψη δίνοντας τους πολλαπλάσιο μέγεθος που δυσκολεύει την απορρόφηση τους από τα κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών από την επίπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας σε αυτά. Η νομοθεσία της Ε.Ε επιτρέπει την χρήση υλικών με νανοσωματίδια, σε αντηλιακά λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας τους ως φίλτρα και της μεγάλης καλυπτικότητας τους. Τα πιστοποιημένα βιολογικά αντηλιακά στην Ε.Ε περιέχουν τέτοια φίλτρα που περιέχουν ένα μικρό ποσοστό νανοσωματιδίων απο πιστοποιημένους παραγωγους, ή καθόλου νανοσωμαδίδια αν το αναφέρουν στην συσκευασία.
Η διαφορά των nano φίλτρων από τα μη nano είναι εμφανής στην χρήση αλλά και στην σύνθεση των αντηλιακών. Τα αντηλιακά με nano σωματίδια είναι διαφανή σε κάλυψη και περιέχουν μικρότερη ποσότητα φίλτρου, δίνοντας καλύτερη αίσθηση στο δέρμα. Τα αντηλιακά χωρίς νανο σωματίδια έχουν πιο συμπυκνωμένη σύσταση και χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια στην εφαρμογή τους.


Η σωστή χρήση κάνει την διαφορά

  • Βάζουμε επαρκή ποσότητα, αυτή για ένα σώμα ενήλικα μπορεί να φτάσει 5-10ml, και καλύπτουμε χωρίς παράληψη όλα τα μέρη του σώματος μας.

  • Καλυπτόμαστε 15-30 λεπτά ΠΡΙΝ την έκθεσή μας στον ήλιο.

  • Καλύπτουμε πάντα, και δεν βάζουμε αντηλιακό σημεία με εκδορές /πληγές. Δεν μένουμε στον ήλιο αν το δέρμα μας είναι ερεθισμένο η κοκκινισμένο από προηγούμενες ημέρες.

  • Δεν υπάρχει πραγματικά αδιάβροχο αντηλιακό. Μετά από σκούπισμα με πετσέτα, η εφίδρωση ή τα αθλήματα, εφαρμόζουμε πάντα μια κανονική στρώση αντηλιακού σε στεγνό δέρμα.

  • Επαναλαμβάνουμε την επάλειψη κάθε 2 ώρες.

  • Να καλύπτουμε με ρούχα και αξεσουάρ τα υπόλοιπα μέρη του σώματος μας.

  • Όταν είμαστε μέσα ή κάτω από το νερό δεν έχουμε κάποια ουσιαστική προστασία από τον ήλιο. Το νερό δεν φιλτράρει τις επικίνδυνες ακτινοβολίες του ήλιου.

 

Δείτε όλα τα αντηλιακά Fouka Organic και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.